In een eerste #SPQG oproep riepen initiatiefnemers van de volksraadpleging grondrecht betaalbaar wonen op om tijd te pakken voor de coalitievorming in Gent.
De indiening van de voordrachtsakten voor een nieuw schepencollege kan tot 17 december, de laatste gemeenteraad van deze legislatuur, wanneer ook de begroting 2025 door de huidige gemeenteraad moet gestemd worden.
Zondag komen de partijcongressen van Vooruit, NvA en VLD samen om te beslissen over de voordrachtsacten van de schepenen.
Want laat ons wel wezen , waar het nu zondag op aan komt zijn de postjes. Coalitieteksten die onder de leiding van formateur De Clercq opgemaakt zijn, zijn zonder begrotingstabellen niet meer dan een vodje papier. Onmogelijk om zonder begrotingstabellen nu een coalitieakkoord te sluiten. Want was de schuldenlast van de stad niet de inzet van de stembusslag?
Het huidige coalitieakkoord bindt partijleden. Maar bindt het ook de kiezers ? Om maar te zwijgen van de 35% kiesgerechtigde Gentenaars die afhaakten om te gaan stemmen. Met dank aan de keizerkosters in Brussel.
Wie democratie, burgerparticipatie en gemeentelijke autonomie van #SPQG in het vaandel draagt, onttrekt zich aan de stille machtsgreep van die keizerkosters op de beleids- en de boekhoudregels van steden en gemeenten.
Wie in een pleidooi om tijd te nemen voor de coalitievorming een ongehoorde vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid ziet: zelfs Bart De Wever geeft het initiatiefrecht eerst door aan PVDA, de tweede partij in Antwerpen.
Dat de federaal formateur, burgemeester en partijvoorzitter de hand zou hebben in de coalitievorming in de Vlaamse centrumsteden wordt door meer en meer waarnemers geopperd.
N-VA bestuurt in 6 van de 13 centrumsteden, Gent niet meegerekend. Vooruit bestuurt in 9 ervan. Conner Rousseau heeft dus ook zijn best gedaan om zo veel mogelijk lokaal te besturen met directe lijn naar de Vlaamse regering Diependaele.
Op de eerste #SPQG oproep kwamen veel positieve reacties. Rond de coalitievorming is ondertussen een bitsig debat losgebroken onder de Gentenaars.
De partijleden die de voordrachtsaktes gaan goed of afkeuren zondag stellen ons de vraag: geen instemming is crisis, chaos, onbestuurbaarheid!?
Wie zegt dat? Bewijst de huidige situatie niet dat het zonder de burgers niet meer kan?
Bewijst het niet dat een debat voor of tegen Watteeuw, voor of tegen verraad, nu net teken is van wat we hier meemaken: de lokale implosie van de paarsgroene politieke cultuur die eerder op nationaal vlak zijn geel-zwarte einde beleefde.
De weg ligt vrij voor een Gentse versie van een ander politiek regime. Een regime dat de rug keert naar onderhorigheid aan voogdijregels zonder legitimiteit. Een regime dat steunt op burgerinitiatief, democratie, lokale autonomie en grondrecht.
Die weg kan niet bewandeld worden zonder politieke meerderheid in de gemeenteraad. En die meerderheid is geen kwestie van rekenkunde alleen, noch van persoonlijke afrekeningen.
Een meerderheid tot stand brengen op basis van de verkiezingsuitslag moet een politiek proces zijn waarvan de politieke wil gedeeld wordt door burgers en vertegenwoordigers van het volk. Een proces waarbij duidelijk wordt gecommuniceerd hoe wordt omgegaan met de normen van Gent: de Europese begrotingsnormen die hier in de Ghelamco-arena door Europese ministers van financiën en de centrale bankiers van de eurozone werden beslist.
Een meerderheid moet gebaseerd zijn op een legitieme standaard bovenop de uitslag van de verkiezingen.
Die standaard wordt ons aangeleverd door de unieke ervaring van de volksraadpleging grondrecht betaalbaar wonen op 8 oktober 2023, georganiseerd door de Stad Gent op initiatief van de burgers.
Een straffe toer. Echt Gents, al grepen er in die periode in Vlaanderen nog vier andere volksraadplegingen plaats. Elders over de fusie van gemeenten. In Gent over de grond van de zaak, de zaak van de grond om te bouwen, te werken, te boeren en te leven. Echt #SPQG. Dwars door links en rechts, dwars door huidige oppositie en meerderheid en dwars door alle partijen heen.
15 % van de stemgerechtigde Gentenaars kwam uit hun kot en 90% daarvan stemde
- JA om privatiseren van publieke gronden en vastgoed te stoppen
- JA aan het activeren van de Gentse grondenbank voor betaalbaar wonen.
Gronden houden om betaalbaar te bouwen.
Nu de politici niet meer voort kunnen met de stem van de burger op 13 oktober komen wij hen ter hulp en maken wij werk van een JA JA meerderheid in de nieuwe gemeenteraad.
De huidige impasse en de voorbije campagne draaien rond wonen, mobiliteit en de schatkist van de stad (schulden, uitgavennormen).
De tot nog toe gekende onderhandelingsnota van Voor Gent en N-VA zet de privatisering van publieke gronden voort, in strijd met de volksraad van 8 oktober 2023.
De nota geeft het foute antwoord op de vraag: “hoe gaat Gent zijn gemeengoed aanwenden boven op Vlaamse financiering om tegemoet te komen aan de wooncrisis en bij uitbreiding aan alle noodzakelijke investeringen in het publiek domein om aan de noden van de burgers tegemoet te komen?”.
Geld van Brussel in ruil voor privatiseren van publieke gronden: is dat de kern van de nota? Is dat de machtsgreep die achter de emo- en ego-politiek opduikt en die roept om een alternatieve meerderheid ?
Wij roepen op om alle verkozenen te steunen die een JA JA coalitie willen vormen met als basisprogramma: de volksraad van 8 oktober en de drie besluiten die de huidige coalitie genomen heeft om de volksraadpleging tegemoet te komen: 20/20 objectief (20% sociale woningen / 20% budgethuur) – sneller dan in 2050, ‘cascade-besluit’ ingevuld zoals beantwoord door de volksraad van 8 oktober en activeren van de Gentse grondenbank voor het 20/20 plan.
Over mobiliteit en circulatieplan kan de JA JA coalitie zelf een volksraadpleging organiseren met een rechtsgeldige vraag waarover volgende week al een eerste advies komt van de vlaamse commissie volksraadpleging. Er circuleren oproepen voor een volksraadpleging over de Zuidparking die het debat over de coalitievorming domineert.
Men zal stellen dat dit politieke fictie is. Dat is wat men ook zei aan de “hooligans” die “ wij zijn het volk “ riepen in Leipzig in 1989. Zes maand later viel de muur. Dat zei men ook toen de Gentenaars massaal opkwamen in de volksraadpleging over de Belfortparking. Die parking ligt er niet. Dat zei men ook toen we handtekeningen begonnen op te halen voor de volksraadpleging grondrecht betaalbaar wonen.
We beleven grote schokken, grote geopolitieke gebeurtenissen . Komende vijf jaar zijn er geen verkiezingen en zal de wereld er totaal anders uitzien.
Vandaag wordt beslist hoe #SPQG, het bestuur en volk van Gent er dan zal uitzien.
In de grote traditie van de Eed van de Jeu de Paume en van de Eed van Sint Gillis zwoeren midden de campagne voor de volksraadpleging, een aantal Gentenaars al een eerste keer de Eed van Gent.
Vandaag, daags voor de belangrijke partijcongressen op de dorpel van het Pand / Caermersklooster, een symbool van SPQG, zweren wij een nieuwe Eed van Gent.
“Als de verkozenen van 13 oktober morgen geen coalitie vormen dan zullen wij niet stil zitten tot de JA JA coalitie gevormd is.”
Een SPQG-comité van verkozenen/kandidaten en burgers gaat daarvoor maandag aan het werk.
De opdracht is dubbel:
- Een voordrachtsakte van een JA JA meerderheid op de gemeenteraad van 17 december.
- Een SPQG-vergadering op 14 december over de begroting van Gent.
Het comité is niet gericht tegen de bestaande partijen. Maar schrijft zich in in de noodzakelijke politieke vernieuwing vanuit de burgers omdat de verschillende operaties partijvernieuwing van de laatste decennia voorrang gaven aan partijhoofdkwartieren en niet aan het volk.
Burgers Eerst. Het Volk Eerst!
Raf Verbeke
Elias Vlerick
Een reactie achterlaten